četrtek, 22. maj 2008

Naslovnice knjig in revij - uvod

Kot sem najavil, bom napisal nekaj osnovnih zadev, ki jih je treba vzeti v zakup pri izbiri in izdelavi naslovnice publikacij.

Računalniški zanesenjaki nemalokrat dobimo prošnjo, da bi sodelovali pri izdelavi notranjosti tiskovine, bodisi plakata, revije, knjige, brošure ipd. Vsi poznamo katerega izmed programov za namizno založništvo, kot so PageMaker, QuarkExpress, InDesing ali kaj od Corel-a. Zadovoljimo pa se lahko tudi z urejevalniki besedil, kot so MS Word, Open Office ipd. V tem primeru lahko oblikujemo samo besedilo, večini primerov pa gre tudi za vključitev slikovnega materiala (fotografij, grafikonov, shem itd.).

Poleg izdelave notranjosti, pa je vedno poseben izziv (ki ponavadi pade na istega človeka) izdelati naslovnico tiskovine. Še posebej zanimivo je, če je potrebno izdelati barvno naslovnico. Lažje je, če gre za enobarvno ali nekaj barvno zasnovo.

Z naročnikom se je potrebno dogovoriti najprej, za kakšen format revije gre. Lahko gre za velik format - A4, lahko za manjšega A3 ali nekaj vmes. Potem se je potrebno dogovoriti, kakšni bodo robovi (koliko bomo imeli prostora ob besedilu) in ali pride v poštev dvostolpični (ali celo tri) sistem (pri večjih formatih, kot je A4). Včasih želijo tudi imeti kakšen list barven.

Za fotografe je najbolj zanimiva naslovnica (zunanji del platnice - notranji je posvečen ponavadi drugih stvarem: kolofonu ipd.). Poleg formata je tu potrebo vedeti še debelino roba (kako debelino tvorijo listi -- odvisno od kakovosti listov v tiskarni, o čemer se je potrebno pogovoriti tako z naročnikom in ponudnikom za tisk; konec koncev pa je to najbolj odvisno od nas postavljalcev, kako bomo revijo oblikovali). Tiskarja torej zanima število strani in nam pove debelino, ki jo moramo upoštevati.

Za uvod je to več kot preveč. Naslednjič morda kaj več o naslovnici ali ločljivosti tiska. Kmalu pa lahko pričakujete tudi o tehnikah tiska (kako se različni tiskarji lotevajo tiska, in kaj jim moramo dostaviti). Ja, napovem lahko tudi to, na kaj nas postavljalce na začetku opozarjajo tiskarji ...

1 komentar:

Anonimni pravi ...

kar sem iskal, hvala